Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιακουσιώτης Μάριος

Τι είναι
Ο «δισδιάστατος γραμμωτός κώδικας» QR Code (Δηλ. Quick Response Codes (Ελλ. Κώδικας γρήγορης ανταπόκρισης) είναι μια μορφή barcode (γραμμωτός κώδικας), που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα από ψηφιακές συσκευές με σκοπό την αποθήκευση πληροφοριών.

Εγκατάσταση της δυνατότητας λήψης και εκτύπωσης του QR Code
Αφορά τις μηχανογραφικές επιχειρήσεις/προγράμματα (άλλες απ’ αυτές  το κάνουν αυτόματα, και άλλες μετά από σχετικές παραμετροποιήσεις), οι οποίες υποστηρίζουν τεχνικά το Λογιστικό πρόγραμμα (ERP).
Η εφαρμογή «timologio» έχει ήδη τις δυνατότητες: Υποστήριξη QR Code για έλεγχο παραστατικού: Προσθήκη QR Code στην εκτύπωση του παραστατικού με δυνατότητες: α) ανάγνωσης του μέσω QR Reader β) clickable (κάνοντας click στο QR Code στο pdf της εκτύπωσης)   
Το QR Code είναι μοναδικό για κάθε εκδοθέν παραστατικό.

Πως δημιουργείται και πως λαμβάνεται
Κατά την επιτυχή διαβίβαση ενός παραστατικού στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA (με τη χρήση μεθόδου SendInvoices), επιστρέφεται (εκτός του ΜΑΡΚ, όπου εάν το επικολλήσουμε (τεχνική δυνατότητα του ERP, σε ένα browser) και κωδικοποιημένο κείμενο το οποίο χρησιμοποιείται από τα προγράμματα προκειμένου να δημιουργήσουν το QR code (τύπου URL), μέσω του οποίου γίνεται επισκόπηση του παραστατικού.
Αυτό το QR code αποτυπώνει επάνω στην φόρμα εκτύπωσης του παραστατικού και όταν αυτό εκτυπώνεται απεικονίζεται, στο παραστατικό αυτό. Η ανωτέρω διαδικασία εκτελείται σε  κλάσματα δευτερολέπτου.

Σε ποια παραστατικά πρέπει να εμφανίζεται (παρ. 6 άρθρου 5 της Α.1138/2020)
α) Στα λογιστικά στοιχεία [Λογιστικά στοιχεία (παραστατικά) (supporting documentation): είναι τα πάσης φύσεως στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των παραστατικών πώλησης, που εκδίδονται από την οντότητα ή από τρίτο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, τα οποία τεκμηριώνουν τις συναλλαγές και τα γεγονότα της οντότητας (ν. 4308/2014 «Ε.Λ.Π»)] που εκδίδονται,

  • είτε με τη χρήση προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό ERP),
  • είτε μέσω της Εφαρμογής «timologio»,
    Άρα σύμφωνα με τα ανωτέρω περιλαμβάνει όλα τα παραστατικά που εκδίδονται
    (π.χ. τα τιμολόγια πώλησης (Εσωτερικού & Εξωτερικού, τις αποδείξεις λιανικής τους τίτλους κτήσης, κ.λπ).
    β)  Στα εκδοθέντα παραστατικά της περ. δ’ της παρ. 3 του άρθρου 2 [(δ) δεδομένα των εκδοθέντων δελτίων παραγγελίας εστίασης, δελτίων παραγγελίας οντοτήτων που διενεργούν πωλήσεις στο διαδίκτυο (e-shop), αποδείξεων είσπραξης Μέσων Πληρωμών (POS), αποδείξεων επιστροφής Μέσων Πληρωμών (POS) και αντίστοιχων αποδείξεων Μέσων Πληρωμών (POS) για λογαριασμό τρίτων κ.λπ ].
    Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα παραστατικά (περ. β), είναι μελλοντικής εφαρμογής.

«Ειδική Φόρμα Καταχώρησης» και «QR Code»
Η υποχρέωση αυτή («QR Code») δεν αφορά τις περιπτώσεις διαβίβασης  από το κανάλι «Ειδική Φόρμα Καταχώρησης» .

Από πότε πρέπει να υπάρχει στα παραστατικά
Από την 1.1.2024 και εφεξής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει.

Τι γίνεται στην περίπτωση επιχείρησης, που εκδίδει χειρόγραφα παραστατικά και δεν έχει την δυνατότητα (όρια) χρήσης της «Ειδικής Φόρμα Καταχώρησης»
Η δυνατότητα έκδοσης «χειρόγραφων τιμολογίων», καθορίζεται από το ν. 4308/2014 «Ε.Λ.Π» και συγκεκριμένα: άρθρο 8, παρ. 2. «Κάθε έγγραφο που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για το τιμολόγιο θεωρείται τιμολόγιο, με την προϋπόθεση ότι ο παραλήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών που υπόκεινται σε τιμολόγηση αποδέχεται το έγγραφο αυτό».
Η κατάργηση της δυνατότητας έκδοσης χειρόγραφων παραστατικών εγκρίνεται μετά από αίτηση στην Ε.Ε. για παρέκκλιση από τα άρθρα 218 και 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, έτσι ώστε να θεσπιστεί η υποχρεωτική εγχώρια ηλεκτρονική τιμολόγηση B2B.
Άρα μια επιχείρηση μπορεί να εκδίδει χειρόγραφο παραστατικό και να  το διαβιβάζει μέσω του Λογιστικού προγράμματος (ERP). Με δεδομένο ότι η διαβίβαση αυτή  πρέπει να γίνει σε «πραγματικό χρόνο» (σημειώνεται ότι στο «χειρόγραφο τιμολόγιο», θα αποτυπώνεται μόνο η ημερομηνία έκδοσης και όχι η ώρα), πρέπει να διαβιβαστεί εντός της ίδιας ημερομηνίας.
Σημειώνεται ότι: Η πλατφόρμα «myDATA» αναγνωρίζει το Κανάλι από το οποίο διαβιβάστηκε το παραστατικό και άρα η οποιαδήποτε διαβίβαση μέσω του ERP, απαιτείται να γίνει σε «πραγματικό χρόνο» (μέχρι τώρα και μέχρι να ενεργοποιηθούν οι ποινές εκπρόθεσμης διαβίβασης, αυτό δεν ήταν/είναι ουσιαστικό).
Πρέπει όμως να λαμβάνεται υπόψη ότι: Οι προθεσμίες διαβίβασης (σε «πραγματικό χρόνο», αν χρησιμοποιείται το κανάλι διαβίβασης Λογιστικό πρόγραμμα (ERP) ή εντός της επόμενης μέρας, αν χρησιμοποιείται το κανάλι διαβίβασης «Ειδική Φόρμα Καταχώρησης», είναι ασφυκτικές και άρα θα βοηθούσε η έκδοση και η διαβίβαση των παραστατικών είτε από τη δωρεάν πλατφόρμα της ΑΑΔΕ («timologio»), είτε από άλλο παρόμοιο λογισμικό ή από «πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης».

Μπορώ να διαβιβάσω χειρόγραφα τιμολόγια μέσω του Λογιστικού προγράμματος (ERP), αφού έχω την  δυνατότητα (όρια) χρήσης της «Ειδικής Φόρμα Καταχώρησης»;
Τεχνικά ναι, αλλά καθώς η πλατφόρμα «myDATA» αναγνωρίζει το κανάλι από το οποίο διαβιβάστηκε το παραστατικό, απαιτείται η διαβίβαση να γίνει σε «πραγματικό χρόνο» (μέχρι τώρα και μέχρι να ενεργοποιηθούν οι ποινές εκπρόθεσμης διαβίβασης, αυτό δεν ήταν/είναι ουσιαστικό).
Επειδή η δυνατότητα αυτή διευκολύνει την λογιστική καταχώρηση και την ταυτόχρονη διαβίβαση, στην πλατφόρμα «myDATA» μπορεί η διαβίβαση να γίνεται με την δυνατότητα, που μπορεί να δίνει το Λογιστικό πρόγραμμα, εισόδου στο «myDATA», μέσω των κωδικών του taxis (κωδικοί της «Ειδικής Φόρμα Καταχώρησης») και όχι μέσω του REST API (κωδικοί του «ERP»)

Κυρώσεις σε περίπτωση μη εκτέλεσης της υποχρέωσης εμφάνισης QR code
Στα πρόστιμα που έχουν ψηφιστεί [(άρθρο 54ΙΓ του ν. 4987/2022 (ΚΦΔ], και τα οποία δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί καθώς για την έναρξη εφαρμογής τους απαιτείται απόφαση του Υπ. Οικονομικών, δεν προβλέπεται προς το παρόν ειδική κύρωση για την μη αναγραφή στα στοιχεία του γραμμωτού κώδικα QR code.
Ωστόσο μένει να διευκρινιστεί από την ΑΑΔΕ τι θα σημαίνει στο μέλλον εάν ένα παραστατικό δεν έχει επάνω QRcode, δηλαδή ή δεν έχει διαβιβαστεί στην πλατφόρμα, ή έχει εκτυπωθεί πριν τη διαβίβαση του (εκτυπώθηκε δηλαδή και διαβιβάστηκε εκπρόθεσμα), και εάν και εφόσον η μη εμφάνιση QRcode θα συνδεθεί και με την διάταξη που προστέθηκε στο άρθρο 15Α του ΚΦΔ (παρ.2) και η οποία αναφέρει:
“2. Η αξία των φορολογητέων πράξεων και των εσόδων που λαμβάνεται υπόψη από τη Φορολογική Διοίκηση για τον προσδιορισμό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του φόρου εισοδήματος για κάθε οντότητα δεν δύναται να υπολείπεται αυτών που προκύπτουν από τα παραστατικά που έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ σύμφωνα με την παρ. 1. Εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την παρ. 1. “

Σχετική με τα ανωτέρω είναι η Α.1138/2020 (Άρθρο 5. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΣΥΝΟΨΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ) όπως τροποποιήθηκε με την Α.1170/2023.

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/66029/qr-code-ypoxrewsh-anagrafhs-sta-logistika-stoixeia

e-banne